dinsdag 31 maart 2009

Stierlijk

Dag beste allen,

even om te melden dat ik eindelijk weer de brousse intrek. Morgenvroeg vertrek ik en ik keer normaliter weer volgende week vrijdag. Kwestie dat je geen noodactieplan in gang zet omdat je even niet van me hoort.

Heb nog steeds geen voedingsbodem. Ik stop dus met wachten en laat die zaak gewoon vallen. Als het uit Belgie of Engeland zou moeten overkomen zou het iets te lang duren voor het hier geraakt. En mijn tijd hier begint te korten. Ik merk het aan allerlei kleine dingen: het werk vordert, de dagen worden en heel klein beetje langer, ik begin me te vervelen en af en toe, als de wind goed zit, ruik ik plots steak/friet of Westmalle tripel.

Een van de doelen van deze reis was me eens te kunnen bezinnen en er de tijd voor te nemen. Ondertussen is dit al wel voor een groot stuk gebeurd en is er dus al een reden minder om hier nog lang te blijven. Het zou dus wel kunnen dat ik iets vroeger terugkeer dan voorzien. Maar natuurlijk moet het werk eerst af zijn e.

Er is nog een speciaal iets gebeurd vorige vrijdag. Iets dat ik niet zo meteen had zien aankomen. Ik kwam 's ochtends toe op 't werk en er stond een koe aan een boom gebonden. Bllek dat er naar jaarlijkse gewoonte een ceremonie zou gehouden worden. De dorpsoudsten komen dan op bezoek en ieder steekt een speech af. Daarna wordt er gezamenlijk gebid voor een voorspoedige werking van Aprodel. En er worden kolanoten gegeten op de vriendschap. Trouwens, kolanoten zijn niet te vreten.
Best wel leuk om te zien. En zo is er tenminste respons vanuit de lokale gemeenschap op het werk dat Aprodel verricht en worden de banden aangehaald.
En vervolgens werd de stier dus geslacht. Zomaar op de bosbodem, met keukenmessen. Een man of vijf was dan een uur druk bezig met het villen en versnijden van dat beest. Het zag er niet echt hygiënisch uit, maar uiteindelijk was het toch best wel een lekker beest.
En mooi dat dit beest door iedereen samen werd geslacht eigenlijk. Zo heb je tenminste een band met je voedsel en ben je niet te snel geneigd tot overconsumptie denk ik dan. En het beest heeft een langer en mooier leven achter de rug dan welk industrieel opgekweekt beest in het Westen dan ook.

Soit, kben weg.

Tot lezens!