maandag 16 februari 2009

Dagboek

Dag allen!

Bedankt voor de leuke reacties. Was bijna de Belgische humor vergeten...

Ik zal nu een bloemlezing uit mijn dagboek houden:
8/2: Doorgebracht in het dorpje Gantouda, vlakbij. Het was er een zot feest: Limbafonte. Dit is het jaarlijks ritueel reinigen van de lokale waterbron. En terwijl dat gebeurt is het tevens Cancurra. Dat wil zeggen dat er een paar mannen, verkleed als afzichtelijke bostrollen, rondlopen en iedereen onderweg slaan met twijgen, zogezegd om de bron te beveiligen. Alles begeleid door trommels en dans, en dat midden in een tropisch woud. Echt speciaal om zien, en het staat op film nu!

9/2: Het echte werk begint. Met de jeep naar provincie Contuboel over een weg, die waarschjijnlijk even goed is onderhouden als de snelwegen op Mars of de maan. Ik zal 5 dagen werken in de afgelegen dorpjes Embalocunda en Ga-Santim.
Hartelijk onthaald, direct eten (Sorgho) en een aarden huisje gekregen. Dan wordt de dorpsraad samengeroepen en ik stel me voor in het Frans. Mijn begeleider Vitorino vertaalt naar het Kyriol (universele taal in Guinee-bissau), en de dorpschef vertaald dit nog eens in het Fula (of Peul), de lokale taal. Dan interview met de vrouwen van't dorp. Eerst vertellen ze dat alles goed gaat in hun dorp, maar na een tijdje praten blijkt dat gelogen te zijn en komt aan het licht dat de hygiene in het dorp zeer slecht is. Er zijn maar 3 ntoiletten en die worden niet gebruikt. Ze lijden massal aan diarree, en de traditionele drinkwaterputten zien er niet uit.
Ik neem stalen en richt een labo in, in het schooltje. Dat was op slot en helemaal bestoft, want de leraar is op reis. Daarna gaan we samen palmwijn halen, vers van de boom.
Ondertussen is een haan voor me geslacht. Ik heb nog geprobeerd dit aanbod af te wimpelen, maar weigeren zou extreem onbeleefd geweest zijn. We eten de haan met rijst en pindasaus.
Die avond tot 1u buiten gepraat, Frans en Kyriol. Rondom ons zitten kinderen te halfslapen. Overal kampvuurtjes, radiootjes klinken, volle maan, rust, sfeer...

10/2:Vandaag hard gewerkt, landbouw bestudeerd, putten geinspecteerd en de analyses van gisteren overgedaan, want die waren alarmerend. Alle putten moeten eigenlijk ondrinkbaar verklaard worden in afwachting van een grondige opknapbeurt en ontsmetting. Het zijn echt bronnen van diarree. Niks verbazend eigenlijk, overal schijten ezels, geiten, kippen, varkens en mensen en de putten zijn niet beschermd. Tis eigenlijk erg. (Ondertussen zitten er een 15tal kinderen rond me, mij aant keuren, bespreken, betasten en aant proberen meelezen. Voel me beetje een aap in de zoo).
Daarnet werd de haan geslacht, die ik sebiet eet, gewoon op het dorpspleintje. 5 minuten later was al het bloed verdwenen, opgepikt door andere kippen. Dezelfde kippen die mijn "douche" hebben ondergescheten. Een douche is hier dus eigenlijk een strozeil en een emmer water. Soms enkel dat laatste.
De landbouw: geen materiaal, weinig water, hardwerkende vrouwen, en mannen die de problemen kennen maar zeggen er niets aante kunnen doen. En slapen, theedrinken, eten...
Begin te twijfelen of ze wel echt vooruit willen. In ieder geval zijn forse investeringen nodig. Ik kan slechts de allereenvoudigste maatregelen voorstellen en waterkwaliteit verbeteren.
Er begint iemand tambour te spelen, alle kinderen lopen erheen. Ik ook.

11/2: Vandaag eerst nog wat kleine dorpjes bezocht, een Fula-dorp en een Mandjak-dorp. Vlak naat elkaar, twee verschillende stammen, verschillende talen. Ze leven in harmonie en solidariteit met elkaar. Behalve dan in verkiezingstijd naar het schijnt, dan heerst het tribalisme. De voornaamste reden waarom ze in aparte dorpen wonen is volgens mij omdat de Mandjakken palmwijn drinken, en de Fula-moslims dit niet apprecieren. Behalve dan met carnaval, dan gaan ze wel drinken, maar voegen ze suiker toe om niet zat te worden naar eigen zeggen. Ik dacht dat carnaval een christenfeest was, maar hier vieren de Moslims gewoon mee. Bovendien eten de Moslims hier ook varkens, lopen hun vrouwen zonder hoofddoek en met blote borsten, en ze bidden gemiddeld 1 keer per week.
Bij mijn afscheid uit Embalocunda krijg ik nog een haan mee. Die wordt aan mijn valiezen gebonden, en alles wordt op de moto geladen. Halverwege de weg naar Ga-Santim vallen we door diep zand. Embreillage kapot. We proberen ze te herstellen, maar lukt maar half, te voet verder dus...
In Ga-Santim weer hartelijk onthaald. De situatie lijkt hier stukken beter.
Nog enkele weetjes:
-Fula-vrouwen hebben hangtieten
-Een kudde varkens heeft geen schrik van een magere hond
-En kip is soms aggressiever dan een hond
-Fula's zijn nogal patriarchaal
-Chinese moto's zijn brol
-Pro's pellen pinda's met 1 hand
-Douchen in oerwoud is zalig
-Ik wil Emmelie

12/2: Een hele dag aan de pomp van Ga-Santim gezeten: de liters tellen die ze oppompen. 3727 in totaal. Een hele dag op een stoel in de brandende zon. Zo mogelijk nog vervelender dan blokken.

13/2: Hoogtepunten:
-Nog een haan cadeau gekregen, geslacht, en bereid met citroen en bouillon.
-Terug naar Bafata in de laadbak van de truck, samen met 5 anderen
-Filomeno (directeur Aprodel) komt toe op terrein Aprodel rond 21u en doet of hij een afspraak heeft met de technisch verantwoordelijke, maar in de auto hoor ik gekuch van een jonge vrouw. Ik zie hem niet meer terug. Rara...
-Morgen kindercarnaval
-Vitorino denkt dat C. Columbus een Amerikaanse privee-detectieve was. Hij wil ook privee-detectieve worden.
-Ik praat soms Nederlands tegen mensen en verschiet ervan dat ze me niet verstaan.
Dieptepunten:
-Ik ben het beu te wachten bij alles wat je hier wil doen. In Belgie is wachten leuk, het is eens een moment rust. Hier is rust een sleur.
-Ondertussen is mijn assenbak (een halve plastieken fles, die tevens ook vuilbak is) in brand gevlogen. Ben er blij om, want het blussen ervan geeft me iets te doen.

14/2:Valentijn. Waaqr is mijn lief? Waarom ben ik hier?
Straks naar de discotheek om die gedachten van me af te zetten.
Al 8 dagen geen internet...

Voila, dat was't voor deze keer.
Tot lezens!

En zeg, als er bij jullie eens iets ernstigs gebeurt in't nieuws, laat het me dan weten in jullie reacties e! Maar geen woord meer over De Wever aub

Kussen